Restaurativna stomatologija

Redovita i ispravna oralna higijena, zdrava i kvalitetna prehrana te redoviti kontrolni pregledi izabranog liječnika dentalne medicine preduvjet su za održavanje zdravlja usne šupljine. Svrha kontrolnih pregleda jest provođenje kontrolnog kliničkog pregleda uz profesionalno čišćenje zuba što uključuje uklanjanje zubnih naslaga (supra- i subgingivno čišćenje zubnog kamenca), uklanjanje pigmentacija (postupkom pjeskarenja zuba) te poliranje zuba pastama. Ukoliko se radi o malim pacijentima s mliječnim zubima ili pacijentima s mješovitom denticijom, svakako će se kontrolni pregled završiti postupkom fluoridacije svih zuba. Takvi preventivni pregledi trebali bi se provoditi 2x godišnje i zadaća im je smanjiit incidenciju najraširenije bolesti današnjice – KARIJESA.

Karijes je infektivna bolest zuba uzrokovana mikroorganizmima koji razaraju strukturu zuba. Njegovom nastanku pogoduje loša oralna higijena, hrana bogata ugljikohidratima, smanjena količina sline te neki poremećaji prehrane. Započinje remineralizacijom i otapanjem cakline, a unutar dentina zuba napreduje puno brže jer se radi o organskoj tvari koja je mekša i puno se brže razgrađuje. Restaurativna dentalna medicina grana je koja se bavi liječenjem zuba oštećenog karijesnom bolešću. Liječenje podrazumijeva uklanjanje inficiranog tvrdog zubnog tkiva uz čišćenje svih stijeki zuba.Na taj način prepariramo “kavitet” koji predstavlja nedostajući dio krune zuba. Taj nedostajući dio tvrdog zubnog tkiva nadoknađujemo ispunom (popularno zvanom “plombom”). Ispuni se izrađuju iz visokoestetskih kompozitnih materijala koji se svjetlosno stvrdnjavaju te uspješno oponašaju prirodnu boju zuba. U slučaju da je karijesom oštećen veći dio krune zuba čime je narušena strukturna trajnost zuba, kompozitne ispune zamjenjujemo keramičkim nadomjescima koji se zovu inlay, onlay ili overlay ovisno o veličini žvačne površine koju nadomještaju. Keramički se “ispuni” izrađuju u dentalnom laboratoriju iz potpune keramike, a cementiraju se adhezivno u usta pacijenta čime osiguravaju estetsku i strukturnu trajnost zuba.

Endodoncija

Napredak karijesa u dublje strukture zuba zahvaća područje zubne pulpe (tj. živca zuba). Upalna reakcija praćena je bolnim podražajima na toplo ili hladno, spontanim neugodnim bolovima te oticanjem lica u području zahvaćenog zuba. Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi dijagnozom i terapijom patoloških procesa unutar zubne pulpe i posljedicama tih procesa u okolnim tkivima. Zubna pulpa je meko vezivno tkivo sastavljeno od spleta krvnih žila i živčanog završetka koje ispunjava unutrašnjost zuba te ga čini vitalnim i osjetljivim na podražaje.

Endodontski tretman je složen mikrokirurški zahvat koji podrazumijeva čišćenje i širenje korijenskih kanala zuba uz uklanjanje inficiranog pulpnog tkiva i bakterijskih ostataka te hermetičko punjenje instrumentiranog prostora kako bi se spriječila reinfekcija. Zahvat se provodi u lokalnoj anesteziji zbog čega je u potpunosti bezbolan, a kako bi bio što uspješniji potrebno je osigurati suho radno polje, koristiti najsuvremenije tehnologije i materijale te kontrolirati svoj rad kontrolnim RTG snimkama. Jako je važno za budućnost samog zuba detektirati sve korijenske kanale te ih sve pravilno instrumentirati i adekvatno ispuniti (do samog vrha korijenskog kanala). U našoj Poliklinici koristimo strojnu tehniku instrumentacije korijenskih kanala (VDW Gold Reciproc®) uz punjenje bioaktivnim punilom temeljenim na biokeramici koje potiče cementogenezu i osteogenezu te sve zahvate izvodimo u jednoj ili dvije posjete. Poznato je kako se liječenje zuba vrlo često odvija u mnogo posjeta, ponekad trajući  više mjeseci, a nerijetko završava vađenjem zuba. Tako nešto kod nas nećete iskusiti.

Postendodontski tretman zuba nerijetko je potreban zbog nedostajućeg dijela krune liječenog zuba štiteći liječeni zub od potencijalne frakture koja može nastati uslijed velikog žvačnog tlaka, a uz to je i predtretman za budući protetski rad. Uključuje izradu kompozitne nadogradnje koja je visoko estetski kompozitni kolčić ojačan staklenim vlaknima koji se svojim jednim dijelom retinira u korijenski kanal zuba a oko preostalog dijela se povećava krunski dio površine zuba.

Dentalna
protetika

Dentalna protetika stomatološka je disciplina čija je zadaća nadoknaditi izgubljeni zub, više zuba ili sve zube kada se radi o potpunoj bezubosti te na taj način vratiti izgubljenu estetiku i funkciju žvačnog sistema. Naša direktorica, dr.sc. Marijana Bićanić specijalistica je dentalne protetike i u svom je dosadašnjem radu izvela mnoštvo najsloženijih protetskih i implantoprotetskih rehabilitacija. Živeći svoj poziv apsolutno predano, a uz perfekcionizam, manualne vještine i individualni pristup što su njene ključne kvalitete, osjetit ćete da ste na pravom mjestu već za vrijeme prve posjete.

U fiksnoprotetske radove ubrajamo ljuskice, te krunice i mostove na zubima ili dentalnim  implantatima.

Ukoliko niste zadovoljni bojom, oblikom, veličinom ili položajem svojih zuba, a zubi su intaktni i nemaju velikih kompozitnih ispuna, doktorica će najčešće posegnuti za minimalno invazivnim pristupom i zadovoljiti vaše zahtjeve za promjenom izradom ljuskica. Zubne ljuskice najtanji su protetski nadomjesci (debljine od 0,3 do 0,5 mm) zbog čega zahtijevaju minimalnu preparaciju zuba, ali prije svega ispravno i detaljno planiranje. Prije svake izrade dr. Marijana će vas fotografirati, uzeti digitalni otisak postojeće situacije intraoralnim skenerom te prikupljene podatke poslati u laboratorij zajedno s vašim željama. Na temelju njih i u dogovoru s dentalnim tehničarem, iz laboratorija će se vratiti predložak vaše terapije (wax-up) koji će doktorica prenijeti u vaša usta (mock-up) kako bi vam vjerno dočarala izgled budućeg rada. Nakon vašeg pristanka, pristupa se brušenju zuba i izradi keramičkih ljuskica. Ljuskice se izrađuju iz staklokeramike, a cementiraju adhezivno.

Ukoliko je izgubljen veći dio krune zuba (veliki dotrajali ispun, endodontski tretman, fraktura, stara dotrajala krunica) protetski ćemo ga zbrinuti izradom krunice. Krunice su protetski nadomjesci kojima vraćamo izgubljenu estetiku oponašajući boju okolnih zuba uklapajući je na taj način u postojeći zubni niz ili osvježavajući boju svjetlijom nijansom jer je u terapiju uključen veći broj zuba ili svi zubi, vraćamo potpuni morfološki oblik te omogućujemo ponovnu i nesmetanu funkciju za vrijeme govora i žvakanja. Krunice mogu biti izrađene iz potpune keramike, cirkonkeramike ili metalkeramike. Prilikom izrade važna je ispravna preparacija zuba uz poštivanje svih protetskih postulate, vodeći računa o harmoniji crvene i bijele estetike te poštivanju biološke širine. Nakon brušenja, uzima se otisak što činimo intraoralnom digitalnom kamerom svodeći tako postupak otiskivanja na ugodno iskustvo.

Kada vam nedostaje zub, bezubi je prostor potrebno premostiti što je indikacija za izradu mosta. Most je protetski nadomjestak od minimalno tri člana kojim se nadomješta izgubljena žvačna jedinica uz brušenje susjednih zuba koja su sidrišta. Izrađuju se iz istih materijala kao i krunice.

Nadoknada većeg broja zuba ili svih zuba na konvencionalan način znači protetsku terapiju mobilnim protetskim napravama, tj. djelomičnom ili potpunom zubnom protezom. Djelomične i potpune proteze protetski su nadomjesci koje pacijent skida i vadi iz usta za vrijeme provođenja oralne higijene te ih potom ponovno vraća u usta. Mogu biti izrađene iz akrilata ili kombinirane s metalnim legurama. Dok se djelomične proteze raznim retencijskim elementima retiniraju na preostale prisutne zube, potpuna zubna proteza retinira na preostali bezubi greben i ostale anatomske strukture bezube čeljusti zbog čega se maksimalno ekstendiraju u sve prostore koji će im omogućiti stabilnost na ležištu i ventilni učinak.

Oralna
kirurgija

Oralna kirurgija je grana dentalne medicine čija je svrha kirurški zahvat u području zuba, čeljusti, desni, te okolnih oralnih i facijalnih struktura. Najčešći kirurški zahvati su vađenje zuba, vađenje impaktiranih umnjaka (alveotomije), apikotomije (uklanjanje vrha korijena zbog upale), frenulektomija (uklanjanje frenuluma – malog nabora sluznice ispod gornje usne ili ispod jezika), cistektomija (uklanjanje ciste – šuplje tvorbe u kosti čeljusti koja svojim rastom i napredovanjem razara kost), kortikotomija (operatvni zahvat na neizniklim zubima unutar čeljusti čime se uklanja koštano tkivo koje im priječi izrastanje te se vrlo često na taj način orotodontski izvlače). Vrlo čest kirurški zahvat u našoj praksi je i podizanje dna maksilarnog sinusa uz koštanu regeneraciju biomaterijalom kada je potrebno povećati volumen kosti u vertikalnoj dimenziji kako bi se stvorilo dovoljno koštanog tkiva za ugradnju dentalnog implantata.

U Poliklinici dentalne medicine Minerva brinemo da svaki zahvat bude u potpunosti bezbolan, minimalno invazivan zbog čega je onda i postoperativno cijeljenje brže i bezbolnije. Sve oralnokirurške zahvate u Poliklinici Minerva izvodi specijalist oralne kirurgije Vlatko Lovrinić, dr.med.dent., član našeg stručnog tima.

Dentalna implantologija i implantoprotetika

Dentalna je implantologija jedna od najpopularnijih disciplina te je ujedno zahvat s najvećim postotkom uspješnosti. Preduvjet uspješne terapije jest detaljan pregled koji se sastoji od anamneze, kliničkog pregleda i analize RTG dokumentacije i na temelju kojeg postavljamo dijagnozu te izrađujemo kvalitetan plan terapije koji će uzeti u obzir postojeću situaciju, želje i potrebe pacijenta, kliničku i tehničku izvedbu te materijalne mogućnosti pacijenta. Takav pristup ostvarujemo kroz ustrajnu i uspješnu suradnju između dr. Vlatka i dr. Marijane. Upravo taj dvojac zajednički planira implantoprotetsku terapiju jer rad jednog liječnika ovisi o pripremi drugog.

Dentalni implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u prethodno preparirano ležište alveolarne kosti te oponaša korijen izgubljenog zuba. Nakon ugradnje implantata, slijedi period oseointegracije odnosno period stvaranja funkcionalne i strukturne veze vitalnog koštanog tkiva s površinom ugrađenog dentalnog implantata. U gornjoj čeljusti to je period koji traje 4 mjeseca, dok u donjoj traje 3 mjeseca. U Poliklinici Minerva koristimo implantate svjetski renomiranog implatološkog sistema Nobel Biocare® na koji vam dajemo doživotnu garanciju.

Nakon perioda oseointegracije, implantat je stabilan u kosti i spreman je za opterećenje. Slijedi postupak otiskivanja za što u našoj praksi koristimo intraoralnu digitalnu kameru (3Shape®) čime izbjegavamo korištenje otisnih žlica i masa koje pacijentima pričinjavaju mnogo neugodnosti. S dobivenim digitalnim otiskom imamo točnu i preciznu informaciju situacije u ustima. Sljedeća je faza izrada individualne nadogradnje (titanske/cirkonske) te izrada krunice ili mosta koji su vijčanom vezom pričvršćeni u implantat.

Dentalni implantati od velike su nam koristiti u retenciji potpunih proteza. Naime, poznato je kako je potpuno bezubim pacijentima vrlo teško naviknuti se na nošenje i korištenje proteza. Ugradnjom 2 ili 4 dentalna implantata i postavljanjem posebnih nadogradnji koje zovemo lokatori moguće je zadržati protezu na ležištu čime se pacijentu poboljšava funkcija žvakanja i govora. Pacijent se osjeća sigurnije, nema straha da će mu proteza ispasti čime mu se znatno poboljšava kvaliteta života. Kada dođe vrijeme za oralu higijenu vrlo jednostavnim potezom protezu skine, opere i vrati u usta.

Potpuna revolucija u implantologiji u cijelom svijetu dogodila se s konceptima ALL-ON-4 i ALL-ON-6. Radi se o pristupu kojim se na minimalnom broju dentalnih implantata omogućuje nadoknada cijelog zubnog niza izradom fiksnog mosta na vijak odmah nakon ugradnje dentalnih implantata. Cijeli je postupak moguć zbog specifičnog načina ugradnje dentalnih implantata. Već dan nakon zahvata pacijent je u potpunosti rehabilitiran fiksnim privremenim radovima. Nakon 4 mjeseca privremeni se rad skida i izrađuje novi, definitivni fiksni most na vijak kojim se popravljaju eventualni nedostatci privremenog rada te se mijenja materijal iz kojeg je izrađen most. Nakon ugradnje, u implantate se postavljaju specijalne nedogradnje koje zovemo multi-unit® kojima ispravljamo kuteve nagiba pod kojima su postavljeni dentalni implatati. U te nadogradnje potom postavljamo fiksni most na vijak. Specifičnost ovakvog mosta jest što istovremeno nadomješta izgubljene zube i izgubljenu količinu mekog tkiva zbog čega se postiže dodatan sklad crvene i bijele estetike.

RTG
dijagnostika

Zacijelo ste se našli u situaciji kada ste usred nekog zahvata trebali rentgensku sliku zuba pa Vas je liječnik poslao na slikanje zuba. Ili ste za potrebe prvog pregleda i dogovora terapije trebali pribaviti rentgensku snimku svih zuba.

Vodeći brigu o tome da Vaš boravak u našoj Poliklinici bude što ugodniji i da se u svakom trenutku osjećate potpuno zbrinuto i sigurno, potrudili smo se i objedinili sve dentalne usluge na jednom mjestu na što smo izuzetno ponosni. U našoj Poliklinici možete napraviti svu potrebnu RTG digitalnu dijagnostiku uz minimalnu dozu zračenja te visoko kvalitetnu reprodukciju snimki. Raspolažemo s uređajem za panoramsko snimanje zuba, CBCT uređajem te uređajem za pojedinačne snimke zuba. U skladu s tim, kod nas možete snimiti ciljanu/pojedinačnu intraalveolarnu snimku, panoramsku 2D snimku čeljusti-ortopantomogram te CBCT 3D snimku segment, jedne ili obiju čeljusti.

Parodontologija

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi bolestima potpornog aparata zuba. U našem joj se društvu pridaje možda i premalo značaja, a od neizmjerne je važnosti za očuvanje potpornog aparata zuba. Potporni aparat zuba čine parodontni ligament, zubno meso (gingiva), alveolarna kost koja okružuje zub i cement koji pekriva korijen zuba. Parodontni ligament čine vezivna vlakna koja drže zub čvrsto vezan u kosti. Dakle, zdravlje potpornog aparata neophodno je kako bi zubi ostali stabilni u kosti.

Upalne promjene zubnog mesa najčešće započinju kao posljedica nedovoljne oralne higijene te prisustva supra- i subgingivnih zubnih naslaga odnosno zubnog kamenca. Simptomi su crvenilo, osjetljivost, bolnost, krvarenje te neugodan zadah. Ukoliko se ne liječe napredovati će u dublje strukture uzrokujući parodontitis.

Parodontitis je nakon karijesa najčešća bolest koja rezultira gubitkom zuba. U nastanku parodontitisa značajnu ulogu ima i genetska predispozicija, ali i različite hormonske promjene, sistemske bolesti te lijekovi (npr. trudnoća, dijabetes, kemostatitici). Za zaustavljanje i liječenje parodontne bolesti najvažnija je inicijalna parodontna terapija. Na taj će se način ukloniti uzročnik upale čime će se omogućiti cijeljenje tkiva. Terapiju provodi doktor dentalne medicine ili specijalist parodontolog. Vrlo je važno ovu terapiju provoditi redovito na redovitim kontrolnim pregledima (RECALL) kako bi se bolest stavila pod kontrolu. Osim toga potrebno je uvesti promjene u održavanju oralne higijene prema dobivenim uputama. Ukoliko se ne reagira na vrijeme, bakterije iz mekog tkiva prodirati će u dublje slojeve oko zuba i uzrokovati pravu parodontnu bolest uz gubitak kosti i okolnog mekog tkiva zbog čega će novootkriveni dio zubnog korijena postati izložen vanjskim utjecajima. Nastupit će simptomi poput preosjetljivosti na toplo/hladno uz veću vjerojatnost za razvoj karijesa korijena, a dodatno će se narušiti i estetika zbog stvaranja “crnih trokuta” između zuba. Ukoliko parodontna bolest ostane neliječena, zubi će naposlijetku postati pomični što će rezultirati njihovim gubitkom.